Neler yeni

Wordpress Site Hızlandırma Nasıl Yapılır ? (1 Kişi)

[WebAbisi] Konu Bilgileri

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Gündemdeki Konular & Haberler kategorisinde umutsimsekvip tarafından oluşturulan Wordpress Site Hızlandırma Nasıl Yapılır ? başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 438 kez görüntülenmiş, 1 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Gündemdeki Konular & Haberler
Konu Başlığı Wordpress Site Hızlandırma Nasıl Yapılır ?
Konuyu başlatan umutsimsekvip
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan umittiger

umutsimsekvip

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
24 Kas 2020
Mesajlar
106
Tepkime puanı
37
wordpress-site-hizlandirma-nasil-yapilir




Arama motorlarında arama yaptıktan sonra bu sayfaya ulaşıp şu an bu yazıyı okuyorsanız wordpress sitenizde hız konusunda sorunlar yaşıyorsunuz demektir. Merak etmeyin, birçok farklı yöntemle wordpress site hızlandırma nasıl yapılır detaylı olarak anlatacağız.

Neden WordPress hızını arttırmalısınız?​

Teknik olarak yani hosting tarafında aşırı yüklenme ve kaynak tüketimine ek, sayfanızın yavaş açılmasının Google sıralamalarınızı dahi etkileyeceğini biliyor musunuz?

  1. Arama motorları (Google, Yandex gibi) hızlı açılan sayfaları arama sonuçlarında ilk sayfalarda gösteriyor. Bu yüzden sitenizin SERP (Search Engine Results Page) “arama motoru sonuç sayfası” yani arama motorlarında ilk sayfalarda yer almak istiyorsanız wordpress site hızlandırma işlemi sitenize mutlaka yapılmalıdır.
  2. Yapılan araştırmalara göre 2 saniyeden fazla süren sayfa yükleme sürelerinde ziyaretçiler siteye olan ilgilerini kaybedip sayfayı kapatıyorlar. Google analytics verilerinizde yüksek bounce rate oranı varsa sitenizde doğru gitmeyen bir şeylerin olduğunu kabul edip, çözüm arayışına girmeniz gerekmekte. Bounce rate hakkında detaylı bilgi için başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.
  3. Şayet woocommerce tabanlı bir e-ticaret siteniz varsa wordpress site hızlandırma işlemi sizin için olmazsa olmaz bir işlem. Yavaş açılan sayfalar potansiyel müşterilerinizde bir güvensizlik hissi oluşturup müşterilerinizi kaçırabilir. WordPress üzerine kurulu e-ticaret siteniz varsa, arama motorlarında ilk sayfalarda çıkmak ve gelirinizi arttırmak istiyorsanız site hızınızı mutlaka makul bir seviyeye getirmelisiniz.

WordPress Site Hızı Nasıl Ölçülür ?​

Öncelikle sitenizin şu anki hızını ölçmeden önce elde edeceğiniz verilerde dikkat etmeniz gereken birkaç nokta olduğunu belirtmemizde fayda var. Bunlar sırasıyla;

– Sayfa bazında sayfanın boyutu
– Kaç istek (request) ile sayfanız yükleniyor
– Hali hazırda bir cache eklentisi kurulu mu
– Kullanmış olduğunuz hosting wordpress uyumlu bir hosting mi

Sayfa hızı yani sayfa yüklenme süreleri genellikle sitelerin ana sayfaları ile ölçülmekte fakat arama motorlarında sadece ana sayfalarınızın çıkmadığını ve ziyaretçilerinizin de doğal olarak sadece ana sayfanızı ziyaret etmediklerini hatırlatmakta fayda var.

Gelelim sitenizin hızını ölçebileceğiniz noktaya. WordPress sitenizin hızını ölçebilmek için kullanabileceğiniz 4 farklı yöntem daha doğrusu 4 farklı test aracı bulunmakta. Bunlar;

: Google’ın geliştirdiği ve düzenli olarak güncellediği sistem. Sayfa açılma süreleri normalden fazlaysa buna neden olan etkenleri gösterir. Eksik olan tarafı ise sayfa yüklenme süresi ile bir veri sunmamasıdır.

: Test ettiğiniz sayfanın tam olarak yüklenme süresini gösterir. Test merkezi Kanada’dır. Ücretsiz hesap oluşturarak dünyanın farklı yerlerini test merkezi olarak seçebilirsiniz. Fiziksel mesafenin sayfa yüklenme sürelerinde önemli bir faktör olduğunu hatırlatmakta fayda var. Örneğin sitenizin hosting hizmetini Türkiye üzerinden alıyorsanız fiziksel olarak Türkiye’ye yakın olan bir test merkezi seçmeniz gerçeğe çok daha yakın sonuçlar almanıza yardımcı olacaktır.

: Farklı ülke ve şehirlerden (Türkiye dahil) ayrıca farklı cihazlardan (mobil ve masaüstü) sitenizi test etmenize olanak sağlar. 3 farklı test sonucunda size genel yani ortalama bir değerde rapor sunar.

: Dünya çapında 7 farklı server aracılığıyla sayfanızın açılış süresini hesaplar. Ayrıca sayfanız yüklenirken toplamda kaç istek (request) olduğunu gösterir.Buna ek olarak şayet siteniz Cloudflare üzerinde çalışıyorsa sitenizin cloudflare üzerinde doğru olarak çalışıp çalışmadığını cf-cache-status HIT veya MISS olmasından anlayabilirsiniz. Şayet siteniz Cloudflare üzerinde olmasına rağmen MISS uyarısı alıyorsanız yanlış yaptığınızı ayarlamalar olabilir.

wordpress-site-hizlandirma-teknikleri


WordPress Site Hızlandırma Nasıl Yapılır ?​

Evet artık sıra wordpress site hızlandırma nasıl yapılır bunu anlatmaya geldi. Bu rehber sadece birkaç basit eklenti kurulumu ve ayarlamasını anlatmayan bir rehber olduğu için en başından en sonunda kadar her adımı detaylıca anlatacağız.

WordPress sitenize uygun hosting seçin​

Öncelikle ihtiyacınızı tam olarak belirlemeniz lazım. Örneğin Siteniz bir e-ticaret sitesi olup birçok ürün barındırıyorsa paylaşımlı hosting seçmeniz siteniz için sağlıklı bir seçim olmayacaktır. Yine aynı şekilde düzenli içerik yayımladığınız bir blog siteniz varsa ve belirli bir ziyaretçi kapasitesine ulaştıysanız gerçek bir wordpress hostinge ihtiyacınız var demektir.

Maalesef ülkemizde Cpanel üzerinden otomatik WordPress kurulumu yapılabilen hostingler wordpress hosting olarak adlandırılmakta ve yanlış anlatımlarla kullanıcılara pazarlanmaktadır.

Size sunulan “sınırsız veritabanı”, “ücrestsiz SSL” veya “200GB saklama alanı” gibi önemsiz faktörlerle gözünüzün boyanmasına izin vermeyin. WordPress tabanlı bir sitenin sağlıklı çalışabilmesi için en az 1 GB RAM ve 1 CPU sadece size ayrılmış kaynak gerekmektedir. WordPress hosting olduğunu iddia eden birçok hosting firması size bu gerekli değerlerin yarısı kadar bile kaynak vermemektedir. Bu yüzden sitenizde ziyaretçi sayısı arttığı zaman veya anlık olarak sitenize çok ziyaretçi geldiği zaman siteniz hata verecek ve açılmayacaktır. Açıldığı zamanlarda ise sayfanın yüklenmesi uzun sürecektir.

Hafif ve güncel bir wordpress teması kullanın​

WordPress tema seçiminde özellikle Premium temalarda temanın orijinal olmasından sonra dikkat etmeniz gereken en önemli etken temanın güncel olması yani en son güncellemesini yakın bir zamanda almış olması veya yeni çıkan bir tema olmasıdır.

Uzun süredir güncellenmeyen temalar wordpressin son sürümüyle veya kullanmakta olduğunuz PHP versiyonu ile uyumsuzluk yaşayacak ve verimli çalışmayacaktır. WordPress tema seçerken WP Bakery ve Slider Revolution, Elementor Pro gibi özelliklere sahip tema olmamasına dikkat edin. Zira temalar ile ücretsiz olarak gelen bu eklentiler görsel olarak hoş gözükse de, yapıları itibariyle sayfalarınızın ağır çalışmasına neden olmaktadır.

Ama merak etmeyin; WP Bakery, Slider Revolution ve Elementor Pro gibi eklentilere sahip temaların detaylı hız optimizasyonu yapmaktayız. Bu eklentilere sahip veya ağır çalışan temanız varsa iletişim sayfamızdan bize ulaşın, sitenizi roket hızına çıkartalım.

Görsel Optimizasyonu Yapın​

Sitenizde en çok kaynak tüketen ve sayfalarınızın yavaş yüklenmesine sebep olan etkenin görseller olduğunu biliyor muydunuz? Evet, yüksek çözünürlüklü görseller sitenizde hoş gözükebilir fakat ortalama 1MB boyutunda olan 10 görsel, sayfa boyunutunuzu 10MB yapacaktır. Bir websitesinin sadece bir sayfası için 10MB oldukça yüksek bir boyut demektir. Peki en basit şekilde görsellerinizi nasıl optimize edebilirsiniz?

Cevabı çok basit.

Henüz sitenize görseli yüklemediyseniz bilgisayarınızda rahatlıkla optimizasyon yapabilirsiniz. Görsele sağ tıklayın Birlikte aç/Paint Programda görsel açıldıktan sonra Yeniden Boyutlandır (CTRL +W) yapın ve yüzde kısmına yatay ve dikey 50 yazın ve Tamam a basın. Böylelikle görseliniz hiçbir kayıp olmadan yarı yarıya optimize edilmiş oldu. Artık sitenize yükleyebilirsiniz.

Buna ek olarak adresinden görsellerinizi karşıya yükleyerek optimize edebilirsiniz. Sonrasında sitenize yüklemeye hazır hale gelecektir.

Peki yüklemiş olduğunuz yani sitenizde halihazırda olan görseller için ne yapabilirsiniz?

, ve gibi eklentilerini kullanarak verimli sonuçlar alabilirsiniz.

Görsel optimizasyonu yaptıktan sonra sonuçlardan memnun değilseniz bize iletişim sayfamızdan ulaşın, sitenizdeki bütün görselleri detaylı olarak profesyonel bir şekilde sizin için optimize edebiliriz. Eklenti kurulumu hakkında detaylı bilginiz yoksa başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

CSS ve JS dosyalarınızı birleştirip küçültün​

HTML yapısından farklı olarak WordPress PHP sistemi ile çalışmaktadır. Yani şu an bu yazıyı okuduğunuz bu sayfa birçok CSS ve JS dosyasının arka planda bir araya getirilmesi ile oluşturulup size sunulmakta olup gerçekte böyle bir sayfa hosting tarafından bulunmamaktadır.

Karışık mı geldi? Eski düzen olan HTML sabit sayfalardan oluşmaktayken PHP sisteminde sayfalar dinamik olarak adlandırılmakta ve ziyaretçi sayfaya ulaşmaya çalıştığında sabit bir sayfaya dönüştürülüp sunulmaktadır.

Basit cache eklentileri ile sitenizi hızlandırabilirsiniz. Örneğin eklentisi ile JS dosyalarını birleştirip küçültebilirsiniz. Daha detaylı bir optimizasyon yapmak istiyorsanız eklentisini kurup yapılandırabilirsiniz.

Her iki eklentide de sitenize özel bazı ayarlamalar yapılması gerekmekte. Bu yüzden deneme yanılma yöntemi ile siteniz için en uygun ayarları bulabilirsiniz.

Ayarlamış olduğunuz cache eklentisine rağmen oluşturmayı engelleyen kaynakları kaldırın (eliminate render-blocking resources) uyarısı alıyorsanız WP-ROCKET eklentisini öneriyoruz. başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz. Dilerseniz WP-ROCKET eklentisini lisanslı ve orijinal olarak kurup gerekli ayarlamaları sizin için yapabiliriz.

CDN hizmeti kullanın​

Doğru yapılandırmış bir CDN (Content Delivery Networks) hizmeti sitenizin hızlı açılmasına ve sayfa boyutlarının ideal boyuta gelmesine yardımcı olacaktır. ile kullandığınız kadar ödeyerek gayet hesaplı bir CDN hizmetine sahip olabilirsiniz. KEYCDN’in sunduğu görsel optimizasyonu ile WordPress uyumlu çalışmasından dolayı sitenizde kullanmanızı tavsiye ettiğimiz bir CDN hizmetidir. Verdiğimiz linkten üyelik oluşturmanız durumunda size özel 10$ tutarında kredi hesabınıza yüklenecektir.

kadar verimli sonuçlar vermese de Cloudflare ücretsiz bir alternatif olabilir. Detaylı bilgi için başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

GZIP Sıkıştırmayı Etkinleştirin​

Dosyaları sıkıştırmak bilgisayarınızdaki dosyalar için nasıl verimli sonuçlar veriyorsa aynısı siteniz için de geçerli. eklentisini kullanarak GZIP sıkıştırmayı etkinleştirebilirsiniz. Eklenti kullanmak istemiyorsanız aşağıdaki kodu .htaccess dosyasına eklemeniz yeterli. Dosyaların sıkıştırılması WordPress mobil site hızlandırma üzerinde olumlu etkisi olacaktır.